Så mycket mer an skyltar

Viktigt att veta när du skall skicka filer till oss!

För att det skall bli ett så bra resultat som möjligt måste vi ha ett system för hur filerna vi tar emot skall vara gjorda. Tyvärr är det så att det inte går att trolla så mycket med filer, och ett dåligt orginal ger en dålig slutprodukt.

Filformat

Vi jobbar allra helst med .eps eller .pdf - filer. Tänk på att skapa alla texter i vektorgrafik och att de är nedbrutna till kurvor/ banor. Filerna kan vara antingen i RGB eller CMYK. Se alltid till att det inte finns några blandningar mellan de olika färgsystemen, med det menat att ett dokument exempelvis innehåller både CMYK och RGB data.

Vid export av PDF välj då kompabilitetsläge 1.5 och välj pre-set tryckkvalitet ect.
Tänk på att inte lägga in några passmärkenm skärmärken eller färgremsor i filen. Vi vill ha filen enbart i det så kallade "netto-måttet"

Vid export av .eps spara då alltid ned till version 10. Detta får att vi inte skall få några problem vare sig med vår korrektur mjukvara eller ripp.

Vi kan även ta emot filformat från Microsoft Office som Excel, Powerpoint och Word, optimalt för dessa format är enbart om filerna som skall tryckas innehåller texter, diagram och vektorgrafik. Att trycka bilder genom dessa program rekommenderas ej

Upplösning på bilder

Tänk inte så mycket på dpi antalet, utan se istället på vilken ursprung bilden har. Kommer den ifrån en hyffsat ny digital kamera så är det oftast aldrig några problem med upplösningen. Tänk dock på att inte mixtra för mycket med bilden i något bildredigerings program, som kan förändra pixel uppbyggnaden i bilden.

Färgprofiler - ICC profiler

Vi kalibrerar våra maskiner och material minst 1 gång i månaden. Detta resulterar i att vi alltid har uppdaterade ICC profiler att tilhandahålla vid behov. ICC profilen visar på skärmen hur färgen kommer att se ut på den tryckta slutprodukten. Jobbar du professionellt så tillhandahåller vi våra ICC profiler till dig.

PANTONE färgsystem

Om du har en layout med PANTONE färger så måste denna information finnas i filen, det vill säga, att du väljer detta i din design mjukvara, OBS ! Detta gäller enbart vid vektorgrafik och ej för rastergrafik som ex från Photoshop. Normalt kan vi på ett genomsnitt trycka cirka 80% av alla PANTONE coated färger. Vissa undantag finns för Hexachrome mm. Vid frågor om detta tag kontakt med oss.

Är det något som är oklart tag kontakt med oss innan fil skickas.

Klicka här för att se Pantones färgkarta

Färgkulörskarta