Så mycket mer an skyltar

Informativ kuriosa om fototapeter

Fototapet kallas en tapet som man trycker ett motiv på. Motiven kan variera men ofta, precis som namnet låter, så är det ett foto som avbildas som motiv. På 1970-talet var det väldigt populärt med fototapeter, då kallades det även för fondvägg, och uteslutande så var det fabriksproducerade produktioner i stor upplaga och antalet motiv var begränsade samt att det var billiga fototapeter. Likaså var man begränsad till storleken och tapeten fick anpassas till rummet, och inte tapet som anpassades till rummet. I takt med att tryckeribranschen utvecklades och nya tekniker tog vid så poppade fototapeter upp igen som en fluga för några år sedan, och sedan dess har trenden hållit i sig. I stället för stor bulkproduktion för att få ned priset, kan man idag trycka billiga fototapeter med unika motiv till vettiga pengar. Fördelen med dagens moderna fototapeter är att man kan använda dessa både i det privata och offentliga rummet.

Motiven på fototapeterna idag kan vara rent dekorativa men även informativa. Anledningen till detta är att man idag, till skillnad från förr, kan tillverka en egen unik fototapet hos tryckerier som trycker fototapeter utan att priset blir för dyrt.

Vi är ett sådant tryckeri !

 

Fototapeter finns att få i två olika utföranden på basmaterialet, med det menat det tapetpapper vi trycker på.

Olimmad tapet

Den andra tapeten vi använder är av samma typ som tapetfabrikerna använder. Denna har en nonwoven bas och måste limmas upp. Typen kallas för EasyUp. Gramvikten är 180 gr/m2. Denna går också att bort eftersom det är en non-woven bas i den. Skillnaden mellan denna och den förlimmade är att denna lämnar kvar ett tunt skikt på väggen, dvs ripp-off.

Förlimmad tapet

Denna kvalité är ett tapetpapper som är förlimmat. Tapetvådens lim aktiveras med vatten. Ytvikten är 175 gr/m2 och den är helt fri ifrån PVC och andra skadliga ämnen. Vid montering så monteras denna kvalité med ett överlapp om 0,95 cm. Det stora fördelen med denna kvalitén är att man i ett senare skede enkelt kan ta bort den med hjälp av enbart vatten, utan att den lämnar kvar några rester.

Gemensamt för de olika typerna av tapetpapper är att den nominella bredden på varje tapetvåd är från 63 cm i bredd och nedåt, med hänsyn till den totalabildytan. Detta innebär att varje bredd anpassas för att matcha totalbredden på bästa sätt.